ВСС спря процедурата по избор на главен прокурор

Според правосъдния министър Атанас Славов и част от кадровиците тя не бива да започва, защото се очакват промени в Конституцията и защото ВСС е с изтекъл мандат

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет спря процедурата за избор на главен прокурор до приключване на производството на Конституционния съд, сезиран от Иван Гешев. Точката бе изместена като първа в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет.

 

Миналата седмица депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС призоваха съвета да спре процедурата в проект на декларация, която вчера бе подкрепена от парламентарната правна комисия.

 

Процедурата за избор на главен прокурор на мястото на отстранения Иван Гешев бе започната на 22 юни и още тогава мненията дали трябва да бъде стартирана бяха полюсни.

 

Според правосъдния министър Атанас Славов и част от кадровиците тя не бива да започва, защото се очакват промени в Конституцията и защото ВСС е с изтекъл мандат. Освен това се очаква Конституционният съд, сезиран от Гешев, да се произнесе за последните поправки в НПК, с които мнозинството за избор и освобождаване на обвинител №1 бе намалено от 17 на 13 гласа.

 

Всички, които взеха отношение по казуса днес, бяха на мнение, че процедурата трябва да бъде стопирана. Цветинка Пашкунова от съдийската колегия обясни, че е в интерес на обществото да бъде спряна процедурата. Тя напомни, че в момента се обсъждат конституционни промени, свързани със структурата на ВСС и с правомощията на главния прокурор.

 

"Измененията, които се готвят и са свързани с компетентния орган да проведе процедурата, както и с правомощията на главния прокурор, са от съществено значение за предстоящия избор и ние не можем да не се съобразим", подчерта Пашкунова.

 

В същия дух се изказа и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който обясни, че "искането на Иван Гешев е допуснато за разглеждане и има основания за спиране на тази процедура". "Ние трябва да спрем процедурата само до произнасяне на Конституционния съд. За всичко останало, законодателни промени и предвиждани поправки в Конституцията, ние нямаме правно основание да се произнесем", заяви той.

 

Огнян Дамянов пък напомни думи на Любен Дилов-син, че животът му е минал с Лили Иванова и съдебната реформа. "Ние сме набори и моят живот е също така. Никога не съм имал съмнение, че тази процедура следва да бъде спряна. Но от откриването на процедурата до днес имаме известно предозиране в обществото като се започне от министър-председателя, който я обяви за неадекватна, и се стига до днешната декларация на парламента, което както и да въртим и сучем, е форма на натиск над членовете на ВСС. Не знаех, че една процедура може да бъде адекватна или не", коментира Дамянов.

 

Според Атанаска Дишева при заявките за промени в Конституцията общественият интерес налага ВСС да се съобрази и с тези обстоятелства и отново постави въпроса за легитимността на този състав на ВСС.

 

"ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа, защото аз също съм част от този съвет", коментира Дишева.

 

По думите й има основание да се спре процедурата до произнасянето на Конституционния съд по искането на Иван Гешев, а след това биха могли да бъдат обсъждани и други основания, ако бъдат внесени предложения за промени в основния закон.

 

Източник: Offnews

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени