ВСС заседава за първи път след избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Очаква се като допълнителна точка да бъде обсъдено и предложението на Прокурорската колегия за откриване на процедура за избор на нов главен прокуро

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Днес предстои първо заседание на Висшия съдебен съвет след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността "главен прокурор".

 

Съдебните кадровици трябва да решат да включат ли като допълнителна точка в дневния си ред искането на министъра на правосъдието Атанас Славов за дебати за това кой е легитимният орган, който може да избере временен ръководител на Прокуратурата.

 

Прокурорската колегия, която в петък избра Сарафов, или Пленумът на Съвета, каквато е позицията на Славов. 

 

Очаква се като допълнителна точка да бъде обсъдено и предложението на Прокурорската колегия за откриване на процедура за избор на нов главен прокурор. 

 

Вчера прокурорите в съвета приеха хронограма на избора и според нея изслушването на кандидатите и гласуването трябва да се проведат на 26 октомври.

 

Срещу това предложение министър Атанас Славов възрази вчера с аргумента, че се готви конституционна реформа, свързана с фигурата на главния прокурор и с Висшия съдебен съвет:

"Бих призовал, може да прозвучи малко странен терминът, но за институционален аскетизъм – за въздържане тогава, когато няма високо доверие и достатъчна легитимност". 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени