ВСС защити правомощията на Гешев в Бюрото по защита на свидетели

ВСС гласува становището си с 11 гласа "за" и 2 "против"

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Без дебат и без участието на главния прокурор Иван Гешев Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че правомощията на обвинител номер едно по отношение на Бюрото по защита на свидетели и магистрати и възложените му полицейски функции не противоречат на Конституцията. ВСС гласува становището си с 11 гласа "за" и 2 "против". Кадровиците решиха, че правомощията на обвинител номер едно по отношение на Бюрото по защита на свидетели и магистрати и възложените му функции не противоречат на конституцията.

 

Конституционните съдии бяха сезирани от Радев, според когото, текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия, са противоконституционни. До момента становища по конституционното дело са изпратили самият главен прокурор, Висшият адвокатски съвет, министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, съюзът на юристите.

 

ВСС беше конституиран като заинтересована институция и затова изпраща своето становище. Все още такива не са постъпили от Народното събрание, Министерския съвет, ВКС. Очакват се мнения да изразят и водещи юристи. Конституционното дело беше образувано през март тази година по искане на президента, а допуснато за разглеждане през май. С него се иска законови текстове, които засягат бюрото по защита, да бъдат обявени за противоконституционни.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени