Янаки Стоилов намекна, че може да предложи наследник за поста на Лозан Панов

Правосъдният министър ще внася свой законопроект за специализираното правосъдие

Янаки Стоилов
Янаки Стоилов Източник: МП

Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да издигне собствена кандидатура за шеф на Върховния касационен съд. Процедурата започва в четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния ръководител на ВКС Лозан Панов изтича през януари 2022 г.

 

"Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на главния прокурор - само един кандидат. Самоцелно нямам амбиции да предлагам, но ако има кандидати, които се подкрепят от обществото и от съсловните организации, бих ги издигнал", посочи министърът, но уточни, че не иска да влиза в капана с намесата на изпълнителната в съдебната власт. По закон право да номинират кандидати имат поне трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

 

Ръководителят на Бюрото за защита на свидетели, което премина от главния прокурор към правосъдното министерство със законови промени, няма да бъде сменен. По думите на Стоилов амбицията му е истинското преминаване на бюрото да стане до седмици, но отказа да отговори на въпроси как на практика това ще се случи, защото ставало въпрос за решаването на технически проблеми. С прехвърлянето на бюрото ще бъде отнета и охраната на главния прокурор Иван Гешев, който досега се ползваше от услугите не само на бюрото, но и на НСО и по закона за МВР.

 

"За тази цел проведох среща както с главния прокурор, така и с ръководителя на бюрото, за да бъдат уточнени действията. Предстои законът да бъде публикуван. Днес преподписах указа, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието", посочи Янаки Стоилов.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени