Янаки Стоилов представи екипа и приоритетите си, възлага проверки

Заместници на Янаки Стоилов ще са Мария Павлова, която е следовател в НСС и предишен служебен министър, Иван Демерджиев, адвокат, ръководител на адвокатската колегия в Пловди

Корнелия Нинова и Янаки Стоилов
Корнелия Нинова и Янаки Стоилов Източник: Zonanews

Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС) с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт. Това каза на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, съобщава "Фокус".

 

"Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции. Взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство: професионализъм, почтеност и прозрачност", подчерта той.

 

Янаки Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. "То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват", посочи той.

 

Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда. "Ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Ще проявяваме нетърпимост към лошите практики. От години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията", отбеляза служебният министър.

Заместници на Янаки Стоилов ще са Мария Павлова, която е следовател в НСС и предишен служебен министър, Иван Демерджиев, адвокат, ръководител на адвокатската колегия в Пловдив. "Началник на моя кабинет е Мариян Карагьозов, който е юрист  (и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул, бел.ред). Мария Папазова, която е с опит в медиите и като парламентарен репортер, също ще работи в правосъдното министерство", съобщи Янаки Стоилов. 

"Вчера земестник-министър Павлова е разпоредила проверка към затворите и арестите, относно допуснати издевателства в местата за задържане, от 1 януари 2017 г. до настоящия момент. Ще изпратим сигнал до главния прокурор, там започнаха разпити.  Ние нямаме разследващи функции, но чрез разпити могат да се установят хората, които са направили записите", коментира твърденията на "свидетеля" Илчовски служебният правосъден министър. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени