Янаки Стоилов: Юридическото образование на главния прокурор Иван Гешев е валидно

Иван Гешев е издържал изпита с "много добър"

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев издържал изпита си по юридическа правоспособност през февруари 1996 година с оценка "много добър". Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Стоилов отговори на днешно парламентарно питане на Николай Хаджигенов от ИБНИ има ли право Иван Гешев да заема каквато и да било юридическа длъжност.

 

"Съгласно протокол от 23 февруари 1996г. Иван Стоименов Гешев е издържал изпита с оценка "много добър" и му е издадено удостоверение за юридическа правоспособност от министъра на правосъдието от същата година", цитира наличните документи Стоилов. Той уточни, че срокът на съхранение на документите е три години, а срокът за съхранение на протоколите със списъци е пет години, така че към днешна дата те не се съхраняват, а  единствено остава информацията в регистъра на удостоверенията.

 

Той говори и за отменения указ от 1987 г. за преобразуване на Висшата специална школа при МВР във висш институт. Особеното в този период е, че това са години, които са считани за заварено положение. "Предвидено е, че обучаемите, приети по реда на отменения указ, запазват правото си да придобият гражданската специалност "право", квалификация "юрист" и др.", каза Стоилов. 

Дипломата на Иван Гешев
Дипломата на Иван Гешев Източник: ВСС



Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени