Ясен Тодоров за даренията от Nexo към ДБ: Ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално

Антони Тренчев се укрива в Дубай, допусна зам.-директорът на НСлС

Ясен Тодоров и Сийка Милева
Ясен Тодоров и Сийка Милева Източник: Zonanews

Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу "Нексо", а се интересува от това да проведе едно добро разследване във възможно най-кратки срокове. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

 

Според него твърденията, че акцията срещу "Нексо" цели да провали третия мандат не отговарят на реалността, а определението "кал и каскети", което Настимир Ананиев даде на операцията, не е сериозно.

 

"Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация последните години е такава, че или сме в предизборна кампания, или се връчват мандати и се правят опити за правителство. И всяка прокурорска акция, ако се тълкува по този начин, ние не трябва изобщо да работим", коментира Тодоров в интервю по БНТ.

 

"Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого - от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?! Това не е сериозно и не искам да го коментирам - един сериозен политик не би коментирал такова нещо", изрази изумлението си зам.-шефът на Националната следствена служба.

 

Той уточни, че разследването не се занимава с даренията, направени от служители на "Нексо" към политическа партия по повод получените от ДБ суми за предизборната кампания, за което лидерът на формацията призна вече.

 

"Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално. Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване", коментира той.

 

Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса "Нексо" ще бъдат намерени.

Зам.-шефът на Следствието допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на "Нексо", в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза.

"Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления.

"Ако в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститорите и се установи че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими имоти, въздухоплавателни средства и скъпи художествени произведения, как се нарича това - нарича се пране на пари", коментира той.

"Едно престъпление може първичното - така нареченото предикатно престъпление, да е извършено някъде, а последствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде. Така че вече престъпността е доста интернационална и за да се борим с нея, е нужно много добро сътрудничество с другите държави, независимо на кой континент са", обобщи следователят.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени