Ясна е посоката за законовите изменения за ограничаване на SLAPP делата

Това заявиха от експертната работна група към Съвета за върховенство на правото

Експертната работна група към Съвета за върховенство на правото
Експертната работна група към Съвета за върховенство на правото Източник: Пресцентър на МП

Ускорено разглеждане за SLAPP делата (делата шамари), процесуални гаранции за защита на ответниците по тези дела, възможност адвокатите да оказват безплатна защита в производствата, водени срещу журналисти, граждански активисти, НПО, насочени срещу свободата на словото и целящи заглушаване на критични публикации и мнения.

 

Тези и други възможни законови решения в ГПК и в Закона за адвокатурата разискваха представители на експертната работна група към Съвета за върховенство на правото – съдии, преподаватели, адвокати. Ръководител на работната група е началникът на кабинета на министъра на правосъдието д-р Борислав Ганчев.

 

Предстои да бъдат изготвени конкретни законодателни предложения, които ще бъдат представени пред Съвета по върховенство на правото, както и пред Европейската комисия. Очаква се текстовете да бъдат готови до средата на февруари.

 

В края на миналата година ЕК и Съветът на Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за приемането на директива за защита на лицата, срещу които са насочени стратегически съдебни производства (SLAPP делата).

 

Предвижда се новите правила да включват отхвърляне на ранен етап на явно неоснователни искове, средства за правна защита срещу неправомерни съдебни производства, защита срещу съдебни решения на трети държави, които няма да бъдат признавани.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени