За първи път подуправител на БНБ обявен в несъвместимост от Антикорупционната комисия!

Това е ръководителят на управление "Емисионно" на БНБ Андрей Гюров, съучредител на "Продължаваме Промяната"

Андрей Гюров, ПП
Андрей Гюров, ПП Източник: Zonanews

Днес Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на г-н Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно", се съобщава на страницата на БНБ.

 

"До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск", пише още на сайта на БНБ.

 

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Гюров, който беше председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната", бе избран на 26 юли 2023 г. от Народното събрание за подуправител на централната банка като номинация именно на коалицията ПП-ДБ. Гюров отговаря за валутния борд на страната и за управлението на солидния международен валутен резерв от 66 млрд. лв.

 

Няколко месеца след това се появиха публикации от официална справка от Софийския градски съд, според която към 6 октомври 2023 г. Андрей Гюров продължава да е член на един от ръководните органи на политическа партия "Продължаваме промяната" – обстоятелство, което е несъвместимо с поста му на централен банкер.

 

През 2023 г. "Има такъв народ" настояваше за уволнението му, защото не прекратил навреме членството си в ръководството на партията. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка от партийния пост веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие. Така Гюров счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г.

 

Съдът обаче постанови друго - че към 6 октомври 2023 г. Андрей Гюров продължава да е член на един от ръководните органи на ПП. Управление "Емисионно", ръководено от Гюров, отговаря за стабилността на валутния борд, управлението на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка.

 

Андрей Гюров е съучредител на политическа партия "Движение Да България". През септември 2021 година Кирил Петков го кани да се присъедини към Продължаваме промяната и той го прави.

 

На парламентарните избори в България през ноември 2021 година, като кандидат за народен представител е водач на листата на Продължаваме промяната за 1 МИР Благоевград и е избран за депутат. Избран е за председател на парламентарната група на Продължаваме промяната.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени