Зачестяват измами със застрахователни компании

Всеки подвел се е заплашен от източване на дебитната му карта

Кибер измами
Кибер измами Източник: Zonanews
Измамите с цел източване на дебитни карти на хора продължават с пълна сила. Измамниците стават все по изобретателни и вече изпращат имейли от името на големи застрахователни компании, в които описват нуждата от предоставяне на достъп до лични данни и услуги за мобилно банкиране. Това означава, че всеки подвел се е заплашен от източване на дебитната му карта.
 
Това са поредните опити за измами на хора. Имаше не малко фалшиви измами в интернет с подправени банкови сайтове – измамниците използват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница, съобщава Агенция "Монитор". По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби. Измамниците използват името на почти всички банки, което често подвежда хората – клиенти на определена банка.
 
Зачестяват и случаите на кражба на лични данни чрез социалните мрежи – измамниците събират лична информация за лицето чрез социалните медии, като данните могат да помогнат на престъпниците да получат достъп до банкови сметки, да изтеглят кредит или да извършват друга нелегална дейност от името на лицето.
 
Тактиките, използвани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и трудно разпознаваеми. Те не пропускат да се възползват от това, че все повече хора предпочитат да правят покупките си чрез мобилни приложения.
 
Експертите съветват потребителите винаги да актуализират софтуера на всички ползвани устройства, за да бъде предотвратена появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа, както и използване на сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до собствения акаунт. Препоръчва се още винаги да се проверяват точните мейли за истинност, дори и чрез обаждане до самата банка.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени