Задържаха Васил Божков-Черепа на Летище София

Евентуално след прегледа в МВР болница ще бъде разпитан от прокуратурата, обяви адвокатът му Баумайер

Задържаха Васил Божков на Летище София
Задържаха Васил Божков на Летище София Източник: БГНЕС

Васил Божков-Черепа се прибра в България с полет от Дубай. Самолетът с обявения за издирване бизнесмен кацна в София малко след 15:00 часа. Божков бе задържан още на летището, а след това отведен от органите на реда. По думите на адвоката му - Стоян Баумайер, Божков се е върнал доброволно. Той заяви, че Васил Божков ще бъде откаран за преглед в МВР болница, тъй като това е била процедурата.

 

"Божков се връща по собствено желание и при първа възможност. Върховният съд на ОАЕ преди 2 г. отказа категорично екстрадицията му заради липса на данни на престъпление. Той нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме разрешение на 23 август и първият възможен полет беше днес", посочи Баумайер. "Той тренира всеки ден и е в отлична форма", заяви лаконично адвокатът му.

 

Прокуратурата по-късно потвърди, че Васил Божков се е явил доброволно пред органите на МВР на Летище София. Той е бил задържан за 72 часа. От държавното обвинение уточниха, че предстои предявяване на обвинения, както и призоваване на бизнесмена в качеството му на свидетел по друго досъдебно производство.

До 23 август не е имал разрешение от властите в Дубай да напуска страната поради опасения за неговата сигурност. Евентуално след прегледа в МВР болница ще бъде разпитан от прокуратурата, обяви Баумайер.

 

"Неговите мотиви да се върне е да изчисти името си в съда", заяви Стоян Баумайер, един от адвокатите му. Той не пожела да отговори на въпрос дали има някакво споразумение с прокуратурата, както и по кое от обвиненията е задържан, но допълни, че от следващата седмица ще има подробности и препоръча да му се следат изявленията в социалните мрежи (бизнесменът използва Facebook и Twitter, бел. ред.)

 

"Не мисля, че трябва да вкарвате моя клиент в роли във филми за които той даже не знае, че е имало кастинг", категоричен е Баумайер по повод има ли връзка връщането на Божков с убийството на бизнесмена Алексей Петров. Васил Божков и Алексей Петров нямат нищо общо, никога пътищата им не са се пресичали, посочи той.

"Кацнах. Имам среща с бухалките", написа при кацането си бизнесменът във Facebook.

 

Очаква се той да бъде отведен от екипи на "Гранична полиция", тъй като срещу него ще има наложена мярка за задържане за срок от 72 часа. На място има екипи на Охрана на съдебна власт и полицията. За прибирането си Васил Божков, който има 19 обвинения съобщи в своя Facebook профил, като публикува и снимка в самолет. Васил Божков е в Дубай от началото на 2020 година, когато започнаха две разследвания срещу него.

 

По-рано през деня бизнесменът качи снимка от самолет и написа, че очаква да кацне на летище София в 15:30 часа българско време. Вътрешният министър Калин Стоянов също потвърди, че бизнесменът ще бъде задържан, когато пристигне в България.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени