Законът за закриване на спецсъда и прокуратура не мина в правната комисия

Благодарение на специализираните съдилища и спецпрокуратурата ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка

Специализиран наказателен съд
Специализиран наказателен съд Източник: Lex.bg

След четиричасов дебат правната комисия не успя да приеме на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Христо Иванов. Причината е изискването законопроетът да бъде публикуван на сайта на Народното събрание, поради което гласуването се отложи за следващото заседание в петък. В законопроекта се предвиждат промени за избора на членовете на ВСС, както и закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

 

В текстовете се предвижда, че делата без разпоредително постановление ще бъдат разгледани отново, а останалите ще започнат отначало. В комисията беше предложено съдиите от спецсъдилищата да се възстановят на длъжността, която са заемали преди, или на друга равна по степен длъжност, каквато хипотеза има в Закона за съдебната власт. Има и трета хипотеза, която се отнася конкретно за закриването на съдилища, според която съдиите следва да бъдат назначени в друг орган.

 

Законопроектът беше приет на първо четене в правна комисия по време на предишния парламент. Това беше и причината да бъде предложена втора точка - гласуване на законопроекта. Хамид Хамид от ДПС определи промяната на дневния ред като "незаконен и престъпен начин". След което той демонстративно напусна заседанието на комисията.

 

Цветан Енчев от ДПС призова гласуването да не се провежда сега, тъй като приемането на подобен закон би довел да голяма законова промяна, която "не е редно да се прави от парламент, чийто край е скоро". Предложението му не събра подкрепа и втората точка от дневния ред - гласуването на законопроекта, не беше премахната.

 

На фона на обсъждането на законопроекта в комисията от Прокуратурата изпратиха становище по законопроекта. Според магистратите приемането на предложенията, заложени в законопроекта, "ще засегне в негативен аспект сътрудничеството с Европейската прокуратура и ще доведе до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма".

 

Според становището благодарение на специализираните съдилища и спецпрокуратурата "ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност".

 

В становището се посочва още:

"Действията на Специализираната прокуратура (СП) доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на СП за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени