Зам.-шефът на НСлС: Най-големият проблем на съдебната власт е желанието на изпълнителната да я командва

По думите му тези, които искат съдебна реформа, нямат никакъв практически опит в системата

Ясен Тодоров
Ясен Тодоров Източник: БГНЕС

Антикорупционният закон, който беше внесен от предишните управляващи в Народното събрание, е опасен за демократичните устои на България. На това мнение е зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. "Освен, че е изпълнен с толкова юридически грешки и неточности, принципите са му тотално сбъркани”, категоричен е той.

 

Според зам.-шефа на следствието тези, които искат съдебна реформа, нямат никакъв практически опит в съдебната система. По думите му най-големият проблем на съдебната власт е желанието на изпълнителната да я командва. "Бих казал, че всичките ни европейски партньори са потресени от закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, това е абсурдно", добави Тодоров.

 

Аз бях против разделянето на Висшия съдебен съвет, това е огромен проблем за тайната на гласуване на ВСС, подчерта той. Ясен Тодоров категорично заяви мнението си, че много грешки са направени в съдебната система с с т.н. "реформи".
 
За мен трябва да се осъвремени НК и НПК, добави той.  На въпрос докъде стигна разследването на Семерджиев (който уби с джипа си две момичето до хотел "Хемус"), Ясен Тодоров припомни, че досъдебната фаза не е публична. "Имаме резултати от различни анализи. До момента, в който делото отиде в прокуратурата, не може да се изнася повече информация", каза той.

 

Тодоров коментира и предстоящия избор на нов директор на НСлС. Той заяви, че няма никакви амбиции към поста.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени