Заместник главният прокурор Мария Павлова участва в среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност

В срещата участваха магистрати от Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора и др.

Зам-главният прокурор Мария Павлова
Зам-главният прокурор Мария Павлова Източник: Пресцентър на ПРБ

Заместник главният прокурор Мария Павлова участва в среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, която се провежда на 26-27 октомври 2023 г. в София.

 

От септември 2022 г. председателството на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, бе поето от Апелативна прокуратура-София (САП), представлявана от заместник апелативния прокурор Галя Маринова и от Ирина Арменова – прокурор в САП.

 

Мария Павлова приветства участниците във форума и посочи, че съсредоточаването върху проблемите на организираната престъпност е особено важно, когато фокусът на общественото внимание почти изцяло е изтласкан в полето на външната политика.

 

Среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност
Среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност Източник: Пресцентър на ПРБ

"Оставена без обществено внимание и без систематични методи за въздействие, организираната престъпност не спира да се разраства. Контрабандата на наркотици, киберпрестъпността, измамите с акцизи, нелегалното превеждане на мигранти, трафикът на хора, нарастващият транснационален характер на тероризма поставят все по-сериозни предизвикателствата пред правозащитните органи на държавите в Европа", каза заместник главният прокурор.

 

Тя подчерта, че постигането на значими резултати в разследването, разкриването и пресичането на престъпни мрежи е възможно само с широкомащабни усилия, фокусирани върху изграждане на функционираща система за комуникация и взаимодействие.

 

В срещата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, участваха магистрати от Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора и др.

 

В рамките на форума прокурор Галя Маринова ще представи резултатите от работата на Секретариата на Конференцията през последните осем месеца.

 

Участниците обсъждат и нуждата от подсилване на сътрудничеството при изпълнение на молбите за международна правна помощ в контекста на националните законодателства на всяка от държавите членки. Коментирани бяха и нарастващите рискове от киберзаплахи, терористични нападения, както и преодоляване на предизвикателствата, продиктувани от нелегалната миграция.

 

Подписана бе и Декларация за намерение, с която Република Австрия официално се присъедини към Конференцията.

 

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Към момента активни членове на Конференцията са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени