"Заплахите" срещу Чобанов, Бонев и Хазарта се оказаха 100 процента кьорфишек

Наблюдаващите прокурори са направили опит да се свържат с тях, но без успех

Прокурор Невена Зартова
Прокурор Невена Зартова Източник: bTV

В прокуратурата не са получили жалби за заплахи от вътрешния министър Бойко Рашков, столичния общински съветник Борис Бонев, журналиста Атанас Чобанов и депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров (Ицо Хазарта). Това каза на брифинг административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

 

Наблюдаващите прокурори са направили опит да се свържат с тях, но без успех. Те са поискали също така информация от ГДБОП, ГД "Национална полиция" и военното разузнаване дали тези лица са били заплашвани и какви действия са предприели за тяхната защита.

 

Отговор до прокуратурата е постъпил само от ДАНС, откъдето твърдят, че нямат информация за заплахи срещу журналиста Атанас Чобанов.

Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица.

Това, което следва да се отбележи, е, че по първите два случая, а именно тези за господин Петров и господин Рашков, към момента в прокуратурата не е постъпила никаква информация за действията, които службите на МВР и другите компетентни институции са предприели за установяване на евентуалните извършители на престъпленията.

Прокуратурата на Република България е единственият орган, който е компетентен да преценява налице ли е извършено престъпление и да привлича извършителите към наказателна отговорност. За да упражни тези си правомощия и да образува досъдебно производство, е необходимо да са налице законен повод и достатъчно данни съгласно чл.207, ал.1 от НПК.

 

В конкретните случаи е налице законен повод с оглед информацията в средствата за масово осведомяване по смисъла на чл.208, т.2 от НПК, но липсват достатъчно данни, за да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер. Затова ПРБ чрез действията си полага усилия за събиране на конкретни данни, но в случай, че компетентните органи разполагат с такива са задължени да ги предоставят на прокуратурата, за да упражни законовите си правомощия. 

Освен задълженията си по НПК, по силата на ЗМВР, ЗДАНС и ЗСВ органите от тези структури са длъжни да взаимодействат, което е най-важното и основно условие за защита на правата на българските граждани и осигуряване на върховенството на закона.

С цел по-добро взаимодействие и изясняване на случаите в 16,00 часа днес в Софийска районна прокуратура (СРП) са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба "Военно разузнаване". На срещата ще присъстват и наблюдаващите прокурори.

Спазването на установения в Конституцията и процесуалните закони ред е задължение на всички представители на правоохранителните институции. Освен това, единствено чрез добро взаимодействие между отделните служби и СРП би могло да се постигне ефективно и качествено разследване на отделните случаи, в т.ч. при събиране на достатъчно данни за престъпление и привличане на съответните обвиняеми лица.

СРП намира за абсолютно недопустими и накърняващи достойнството на конкретния магистрат и престижа на съдебната власт като цяло коментари, направени от едно от заплашените лица по отношение на наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е избран по надлежния ред чрез случайно разпределение на делата като наблюдаващ по конкретната проверка. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа.

Единствено със съвместни действия между правоохранителните институции и представителите на съдебната власт, в частност на прокуратурата, общественият интерес ще бъде защитен и ще бъде гарантирана сигурността на гражданите. 

Още от "Закон и ред"

Иван Демерджиев: Няма да нарушаваме закона. В това число не бих арестувал Бойко Борисов. Ние живеем в правова държава

За разлика от Бойко Рашков той щял да спазва закона: "Ние ще работим с институцията Прокуратура и с всеки, който изпълнява функциите си спрямо закона"

Прочетете повече прочетете повече

Милен Керемедчиев: Работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са подавали информаци

"Мерките на Русия спрямо България не са реципрочни. Русия би искала в следващото НС да има по-благоразположени към нея партии", смята Керемедчиев

Прочетете повече прочетете повече

Бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров бе осъден на 7 години затвор и глоба от 20 000 лева

Тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., преследването на най-старите престъпления започна да се погасява по давност през 2021 г. 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени