Започва строителството на нов затвор - първият от 60 години насам

Предвижда се в новия затвор да няма решетки

Проектът за нов затвор в с. Самораново
Проектът за нов затвор в с. Самораново Източник: Arrogant architects

Първа копка на нов затвор у нас ще бъде направена днес. Той е финансиран по Новержкия финансов механизъм и е на стойност над 35 милиона лева, ще бъде построен край село Самораново. 

 

Капацитетът му е за 400 лишени от свобода. Интересно и е това, че се предвижда в новия затвор да няма решетки. Идинствената ограда ще е между затворниците и външния свят.

 

Вътре в ограденото пространство лишените от свобода ще могат да се движат свободно между спални, спортни зали, учебни помещения, игрища, места за разходка, да се занимават с обичайни ежедневни дейности и даже да живеят с гледка към планината.

 

Така, 60 години след построяването на последните затвори (този в Пловдив и женския затвор в Сливен), България има шанс да промени из основи политиката и отношението към местата за лишаване от свобода, превърнали се повече или по-малко в наказателни отделения и катализиращи агресия. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени