Запорираха сметка в Португалия заради фишинг измама спрямо българин

Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение

Фишинг измама
Фишинг измама Източник: Zonanews

Съдът в Пазарджик наложи запор на банкова сметка в Португалия във връзка с разследване за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин. Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от NOVA. Досъдебното производство е образувано за това, че на 3 септември 2020 г. е осъществен достъп до информационна система на германско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща. От името на дружеството е изпратен имейл на българската фирма със седалище в село Драгиново. Също така, с цел да бъде набавена имотна облага, е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в селото, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в размер на 58 500 евро. 

 

По досъдебното производство е установено, че представител на фирмата от Драгиново се свързал с германско дружество, като се договорили за купуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България. На 3 септември 2020 г. от чуждата фирма изпратили имейл на българската, в който посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на електронния адрес на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната" и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия.

 

От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия. Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Разследването продължава. Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.

Още от "Закон и ред"

Захарова: България не е молила Русия да помогне за разследването на експлозиите в оръжейните заводи

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейни заводи в страната

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени