Живко Коцев разкри подробности за спецакцията в ГДБОП: Касае се за шпионски действия на служител на МВР, който е наблюдаван няколко месеца

Най-вероятно, след като приключат всички процесуални действия, ще се даде нарочен брифинг в София, заяви Коцев

Живко Коцев
Живко Коцев Източник: МВР

Служителят на ГДБОП е арестуван за шпионаж в полза на Русия. Това се е случвало в продължение на месеци, но по-малко от година. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

По-рано днес стана ясно, че спецакция по сигнал за шпионаж тече в ГДБОП. В момента се извършват претърсвания в Дирекцията. Сигнал по случая дошъл у нас от чужди служби. В акцията участва и дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

 

"За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван. Потвърждавам - касае се за шпионски действия. Ще се въздържа от допълнителни коментари. Най-вероятно, след като приключат всички процесуални действия, ще се даде нарочен брифинг в София", заяви Коцев. Става дума за бивш дипломат в руското посолство в София, но обявен от България за персона нон грата.

 

Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София
Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София Източник: Zonanews

В резултат на добрата комуникация между правоохранителните органи и правораздавателните има повишаване на разкриваемостта на престъпността с 6%, както и спад с 3% на броя на извършените престъпления. Има ръст на пътнотранспортните произшествия, макар че има намаление на жертвите, но има увеличение на ранените и тежките катастрофи. Затова трябва да се завишават контролните функции и да завлекат другите компетентни институции, каза още Живко Коцев на брифинга.

 

По думите му трябва да се заложи върху превенцията на наркоразпространението в рамките на училищата, чрез превантивни програми, както и срещу проявите на агресия.

 

"Наркоразпространението е приоритет на Министерския съвет, съответно това е много ясен ангажимент на ведомството", посочи той. Има завишение на случаите на домашно насилие, отчете още главният секретар на МВР. Според него там трябва да се работи много активно и също в посока превенция.

 

Той очерта и още един приоритет: повишаване на професионалната подготовка на служителите на МВР, тъй като в последните месеци са установени "доста сериозни дефицити в това отношение".

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени