Зловещ обрат със смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев: Експертизата сочи убийство

Открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев

Ст. лейтенант Тодор Манчев
Ст. лейтенант Тодор Манчев Източник: Facebook

В нова посока поема разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв на 19 юли във военното си поделение. 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

В началото на септември е извършена ексхумация на трупа. Открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев. Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство.

Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона "Ново село". Последните два месеца от живота на младия военнослужещ са били превърнати в кошмар. Причината - в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с насочени оръжия в цех за дограма. Половин час работници от цеха прекарват в плен на командосите, докато накрая се разбира, че е станала грешка. Интересна подробност е, че само ден по-късно започна мандата на служебното правителство на президента Румен Радев.

 

Американски войници в цеха в Чешнегирово
Американски войници в цеха в Чешнегирово Източник: NOVA

Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици. След като видео от екшъна изтече в медиите, "Военна полиция" е започнала разследване, като цялата вина неправомерно е била стоварена на Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени