Близо 200 дела ще трябва да започнат отначало, ако специализираните съдилища бъдат закрити

Близо 200 дела с фактическа и правна сложност и с обем от стотици томове доказателства по тях ще трябва да бъдат прекратени и да стартират отначало

Закриването на Спецсъда ще облагодетелства най-много тези хора
Закриването на Спецсъда ще облагодетелства най-много тези хора Източник: Zonanews

Сред висящите процеси в СНС и АСНС, които ще бъдат блокирани, са делата срещу фамилиите Баневи и Арабаджиеви, Бобокови, срещу Миню Стайков, мегапроцесът КТБ, този срещу Румен Овчаров, срещу десетки банди за наркоразпространение, сводничество, лихварство, рекет и др., пише "Правен свят".

 

Близо 200 дела с фактическа и правна сложност и с обем от стотици томове доказателства по тях ще трябва да бъдат прекратени и да стартират отначало, ако се реализира в бъдеще идеята на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища. Това става ясно от подробна справка на Специализирания наказателен съд (СНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), изпратена в понеделник до медиите. В нея изрично се уточнява, че не се включват делата, които не представляват фактическа и правна сложност, както и дела с обем на материалите под 15 тома. Обичайно 1 том включва около 100 страници, но обемът му може да достигне и до около 500 страници.

 

Така от справката на двете съдилища излиза, че само в СНС има 127 процеса, а в АСНС други 44 дела, които са застрашени от прекратяване и рестарт. Последното е така, тъй като законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда закриването на специализираните органи на съдебната власт и мина на първо четене в Правна комисия на отиващото си 45-от Народно събрание, предвижда механизъм за преназначаване на специализираните магистрати, който крие сериозни рискове. Така например в проекта е предвидено преназначаване на магистратите от СНС и АСНС на длъжността, която са заемали, допреди да започнат да правораздават там. В двете съдилища обаче има много магистрати, които идват от по-ниско ниво, преди това са били прокурори или следователи и изрично са преминали през конкурс за назначаването им на тези длъжности.

 

Законопроектът предвижда още и напълно произволно "разхвърляне" на специализираните магистрати в органи "с оглед на натовареността на съответните окръжни и апелативни съдилища", в които обаче цитираните горе дела може и да не попаднат, за да бъдат довършени от същите магистрати, които са ги започнали, като респективно ще трябва да бъдат разгледани отначало от други състави на компетентните органи. Най-скандалната поправка в проекта на "Демократична България" всъщност е тази, която предвижда буквалното "уволнение" на съдии от двете съдилища, ако в крайна сметка те не се съгласят да бъдат пратени там, където им се предлага, тъй като, ако преди това са работили като прокурори или следователи, те ще загубят качеството си на съдия.

 

Междувременно, в същия проект е записано, че започнатите дела се продължават от същия съдебен състав – но само “ако съдията е запазил качеството си на такъв". Така на практика се оказва, че почти всички висящи дела, освен тези, които в частност в АСНС вече са обявени за решаване, ще бъдат напълно провалени и ще бъдат разпръснати по съдилищата, като шансът да бъдат продължени от същия състав, в който влизат и съдебни заседатели, е на практика нулев. Така ще се стигне до тяхното пълно рестартиране, а за част от тях, какъвто всъщност е и случаят с висящия пред АСНС процес срещу бившия министър на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров, вероятно ще се стигне и до изтичане на давност за вменените на подсъдимите престъпления.

 

Напълно наново ще трябва да започнат и процеси като тези, намиращи се в момента в СНС срещу олигархичните фамилии Баневи и Арабаджиеви. Припомняме, че във връзка и с двете дела се наложи обвиняемите Евгения и Николай Баневи, както и Маринела и Ветко Арабаджиеви да бъдат екстрадирани, за да бъдат изправени пред българското правосъдие, от други държави, в които те се оказаха веднага след като прокуратурата обяви намеренията си за наказателно преследване срещу тях. Дали няма те отново да решат да заминат "на почивка“ извън страната, ако процесът срещу тях рухне в специализираните съдилища, мерките им отпаднат, а междувременно делото се движи към друг орган на съдебната власт, можем само да гадаем.

 

Пред прекратяване и осакатяване на всички действия по съдебно следствие ще се окаже и мегапроцесът КТБ, обвинителният акт по който е в обем от около 15 000 страници и бе представян в съдебна зала с месеци. От нула ще започнат и делата срещу бизнесмена Миню Стайков за продажбата на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари, както и злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове. Такава ще е съдбата и делото срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, подсъдими пред СНС за тоновете опасни боклуци, които бяха открити загробени на територията на цялата страна.

 

С делата пред АСНС пък ще бъде още по-сложно, тъй като всички те неминуемо ще трябва да бъдат прекратени. Такъв е случаят с делото за атентата в Сарафово, който на първа инстанция приключи с две доживотни присъди за терористите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Съдът ги призна за виновни като помагачи на самовзривилия се терорист на летището край Бургас. При взрива загинаха 7 души - шофьорът на автобуса, петима израелски туристи и самият атентатор Мохамед Ел Хюсейни. 40 души бяха ранени.

 

Десетки дела за организирани престъпни групи, сред които популярни имена са тези на Камен Балбузанов – Куката, синът на легендарния кримигерой Йосиф Йосифов (Костинбродския) – Иван Йосифов, който бе осъден от СНС по две дела - като ръководител на престъпна група, която в рамките на дейността си подготвяла покушения над прокурори и полицаи и за наркотрафик, както и срещу друг от популярните лица на ъндърграунда - Стефан Гевгелийски, подсъдим за поредица престъпления, в това число и наркотрафик. От нула ще започне и делото "Октопод".

 

В списъка на СНС и АСНС, предоставен на медиите, става ясно, че пред двете съдилища има дела с по над 200 тома, такива за данъчни престъпления за над 2 600 000 лева, с десетки свидетели и вещи лица само в един процес, за трафик на стотици килограми наркотици, респективно – с неизброим брой пострадали и страни в процеса.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени