Главният прокурор Иван Гешев: Разкрити са директни транзакции от руски фирми към Nexo

Главният прокурор отбеляза, че закриването на спецпрокуратурата директно обслужва руските интереси

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: Zonanews

"Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката Nexo, както и има сведения за координация между Nexo и ирански терористични организации". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на изслушване в правната комисия в Народното събрание.

 

Главният прокурор уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване. "Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване", заяви Гешев в отговор на депутатски въпрос относно случая "Nexo" и финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката.

 

"Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация", коментира още той.

 

По отношение на Шенген главният прокурор уточни, че има яснота, че техническите изисквания отдавна са изпълнени. "Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна", убеден е Гешев.

 

На голословните обвинения на Бойко Рашков, че прокуратурата не разследва руското влияние в България и взривяването на оръжейни складове преди няколко години, главният прокурор отговори, че явно Рашков не е достатъчно информиран.

"При една проверка може да стане ясно, че на 28.4.2021 г. имаше брифинг в Съдебната палата, има разследване на спецпрокуратурата и са обединени множество случаи на взривове (изброява ги, бел. ред.)", добави Гешев.

 

Главният прокурор отбеляза, че закриването на спецпрокуратурата директно обслужва руските интереси. По казуса за взривовете на складове с боеприпаси преди години, той обясни, че са привлечени 6 руски граждани. "Поискали сме и информация от Чехия, проведох разговор с прокурора на Чехия. С Гебрев не мога да се срещна, защото е обвиняем по други производства".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени