Главният прокурор призова Нидерландия да даде доказателства за тарифата от 50 евро, която плащали нелегалните мигранти у нас

България е правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазва и защитава европейските ценности, пише Гешев

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че България получава вето от тях за влизане в Шенген. Според Рюте страната ни все още не е готова за влизане в шенгенското пространство поради несигурната си граница и дори обяви, че тарифата за влизане на нелегални мигранти у нас е 50 евро.

 

С позиция по темата излезе и главният прокурор Иван Гешев, който заявява, че прокуратурата на България няма данни или доказателства за твърденията на Рюте. Ако Нидерландия има такива пък да ги предостави.

 

Ето и изявлението на главния прокурор Иван Гешев:

"Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, че "иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро", като главен прокурор на Република България заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това. Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона. България е правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазва и защитава европейските ценности".

 

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени