Иван Гешев: Специализираната прокуратура бе закрита в рамките на часове. Явно някой много бързаше, защото това бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма

Противодействието срещу изборната търговия и мигрантския натиск бе във фокуса на Националното съвещание на апелативните и окръжни прокуратури

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

"Прокуратурата успява да работи за хората и за народа без да се съобразява с огромния политически натиск. Натиск, който смело мога да кажа противоречи на основни европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава". Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев при откриването на Националното съвещание на административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури в Учебна база "Цигов чарк".

 

Тема на съвещанието е "Способите за оптимизиране работата на прокурорите за противодействие на корупцията, организираната престъпност, противозаконното преминаване на чужди граждани през българска територия и престъпленията против политическите права на гражданите". В него участва и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Националното съвещание на апелативните и окръжни прокуратури
Националното съвещание на апелативните и окръжни прокуратури Източник: ПРБ

Акцент в обсъжданията бе поставен върху работата в 28-те окръжни прокуратури по делата, които преминаха по компетентност към тях след закриването на специализираното правосъдие през юли 2022 г.

 

"Специализираната прокуратура бе закрита в рамките на часове. Явно някой много бързаше. За всички нас е ясно защо стана това – защото това бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма", каза главният прокурор.

 

Той подчерта, че освен в политическа, икономическа и социална криза, сме изправени и пред конституционна криза заради непопълнени или нефункциониращи органи в държавата. Главният прокурор напомни, че с изтекъл мандат са Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС. Непопълнен е и съставът на Конституционния съд.

 

В контекста на предстоящите на 02.04.2023 г. избори за 49-о Народно събрание бе обсъдено противодействието на нарушенията на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Акцент бе поставен и върху противодействието на престъпления, свързани с противозаконното преминаване на чужди граждани през българска територия.

 

Иван Гешев благодари на всички прокурори, следователи и съдебни служители за работата им през изминалата година.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени