МВР на Рашков респектира протестиращите, полицаите с инструкции как да ги контролират и питат "за" или "против" правителството са

Властта е с план да компрометира вота на недоверие с агресивни протести, при които може да се стигне до кървави изстъпления

Полиция, полицаи, униформи
Полиция, полицаи, униформи Източник: Zonanews

МВР разпраща разпореждания до своите служители по места, в който те биват инструктирани да контролират потокът на протестиращи, които пътуват към столицата. В указанията има изискване към информацията да бъде описано и в кой от протестите ще участват гражданите – "за" или "против" кабинета.

 

Ето и текста на съобщението, публикуван от сайта flashnews.bg:

"Уважаеми колеги, На всеки два часа в групата и по ел. поща в ГДНП да се подава информация от ОДМВР за организирани пътувания на граждани, които ще участват в протестите днес и в следващите дни. Информацията да съдържа данни за брой пътуващи и МПС (вид и рег. номер), както участие "за" или "против" правителството".

 

Операцията на вътрешното министерство стартира, след като медиите предупредиха, че властта е с план да компрометира вота на недоверие с агресивни протести, при които може да се стигне до кървави изстъпления.

 

Планът е така да се замаже свалянето на правителството на Петков след гласуването в пленарна зала, а вината за безредиците да бъде хвърлена на опозицията.

 

Полиция
Полиция Източник: Zonanews

Протестите се очаква да продължат цяла седмица пред сградата на Народното събрание. Изстъпленията обаче не закъсняха и вчера домът на депутат от ДПС Станислав Анастасов осъмна облепен със заплашителни бележки.

 

След публикация на "Труд", от МВР съобщиха, че са постъпили оперативни информации и много сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението. Затова е започнала проверка, като целта ѝ е "незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия.

 

МВР започна акция в цялата страна в издирване на провокатори, които призовават във фейсбук за безредици, нахлуване в парламента и саморазправа с депутати, които подкрепят внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството "Петков".

 

В акцията на МВР участват и експерти от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. Те трябва да установят IP-тата, от които са пускани призивите за безредици. Всеки от провокаторите, който бъде разкрит, ще подпише предупредителен протокол да не се занимава повече с нередни неща.

 

Ако има достатъчно данни за престъпление, материалите по даден случай ще бъдат веднага докладвани в прокуратурата. Резултати от акцията се очакват днес.

 

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени