Национален протест на полицаи и надзиратели - на 12 юни

На 3 юни преди началото на работното време или в обедната почивка те ще излязат на мълчалив протест

Протест на полицаи, пожарникари и служители в системата на затворите
Протест на полицаи, пожарникари и служители в системата на затворите Източник: Zonanews

Полицаи и надзиратели ще излязат на национален протест на 12 юни. Това става ясно от съобщение на най-големия синдикат в силовото ведомство – СФСМВР.

 

Преди това служителите ще носят на униформите си значки и лентички, символизиращи протеста. На 3 юни преди началото на работното време или в обедната почивка те ще излязат на мълчалив протест. Двата синдиката – на полицаи и надзиратели – са в протестна готовност от края на февруари. Основното искане на служителите на МВР тогава бе увеличение на заплатите.

 

След това обаче вътрешният министър Бойко Рашков представи идеи за реформа, които никак не се харесаха на СФСМВР. Предвижда се извеждане на пожарната в отделна държавна агенция, както и пренасочване на щатове от по-слабо натоварени звена към по-заети агенции. Това означава, че някои служби вероятно ще загубят сегашния си статут и ще преминат на по-ниско ниво в системата.

 

Рашков вече многократно заяви, че заплатите на служителите трябва да бъдат повишени. Той каза и че има уверение от финансовия министър Асен Василев, че това ще се случи със следващата актуализация на бюджета. Нищо конкретно обаче не е съобщавано.

 

Междувременно СФСМВР твърдят, че нямат никаква комуникация с ръководството. От синдиката казват, че обсъждания няма, а само им се съобщават решения. "Категорично се противопоставяме на липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни.

 

Отказваме да приемем за нормален факта, че отправената на 27 април покана към народни представители от управляващата коалиция за среща по въпроси, свързани с изпълнението на Програмата за управление на страната, все още е без отговор.

 

Възмутени сме от тиражирани чрез медиите лъжливи твърдения на представители на управляващата коалиция, свързани с позицията на нашите организации по проблемни въпроси", пише в съобщението им.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени