Правосъдният министър Надежда Йорданова се яви предозирана, нарече КПКОНПИ "изтривалка"

Преди ден КПКОНПИ изрази категорично мнение, че предложенията на Йорданова за промени в ГПК "създават корупционен риск"

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Скрийншот/Свободна Европа

Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Тази скандална и обидна за цяла институция и работещите в нея фраза изрече правосъдната министърка Надежда Йорданова при днешното си участие в сутрешния блок на NOVA. Припомняме, че преди ден КПКОНПИ изрази категорично мнение, че предложенията на Йорданова за промени в ГПК "създават корупционен риск".

 

Тя се оплете напълно на неколкократно задавания й въпрос в какво точно се изразяват сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев.  "Получаваме различни сигнали, работим по тях. Очакваме решението на Конституционния съд дали министърът е в правото си да иска тази оставка...Има доста материали срещу Гешев, не е само млекопреработвателната компания "Жоси", но нека не изправарваме събитията", с недомлъвки продължи тя. 

 

След това изтърси фраза, която е истинска загадка, обвита в тайна, разположена в мъгла. Съдете сами: "Всеки един от членовете на ВСС ще продължи кариерното си развитие другаде. Когато осветляваш един проблем, ако не поставяш важните проблеми, въпроси, как обществото ще разбере, че във ВСС има проблем". 

 

"Към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху Обвинението. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство – отказът да може да бъде обжалван пред съда", продължи Надежда Йорданова с втръсналите до болка опорки на Прокопиев и сие.

 

По отношение на проблема с домашното насилие у нас, министърът на правосъдието уточни, че жертвите на домашно насилие са както жени, така деца и мъже. За 2021 г. били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени