Прокуратурата: Политическата декларация, прочетена от трибуната на парламента, е груба намеса в независимата съдебна власт (ВИДЕО)

Декларацията е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България

Политическата декларация, прочетена от трибуната на парламента, е груба намеса в независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ръководството на прокуратурата. По-рано днес шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров прочете декларация, с която призова главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

 

Ето и цялата позиция на ръководството на прокуратурата: "Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание.

 

Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България.

 

Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото. 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени