САЩ: Корупционна схема се е въртяла в Българската агенция за инвестиции в периода 2018-2020 г., когато Стамен Янев е шеф там

Янев беше върнат на поста си в БАИ от служебния министър на икономиката Кирил Петков

Стамен Янев
Стамен Янев Източник: БАИ

Един от слабо коментираните мотиви за американските санкции по закона "Магнитски" срещу Делян Пеевски и Илко Желязков е уреждането на българско гражданство срещу чуждестранни инвестиции, но без да са направени инвестиции и без да се изчаква пет годишния период, който се изисква по закон. В опит да изясни как е работила схемата, сайтът Bird.bg е задал следния въпрос на Министерството на правосъдието по реда на ЗДОИ: "За периода от началото на 2018 до днешна дата колко са чуждите граждани, които са получили българско гражданство без да направят необходимия депозит от $500000 и да изчакат пет години, както е по закон?".

 

Отговорът гласи, че всичките 85 чужди граждани получили български паспорт срещу инвестиции са имали редовни документи с удостоверения от Българската агенция по инвестиции за направените от тях вложения. Ето и точния текст в писмото:

"За периода от 01.01.2018 г. до настоящия момент общо 85 чужди граждани са придобили българско гражданство с укази на Вицепрезидента на Република България на основание чл. 14а от Закона за българското гражданство. Лицата са граждани на следните държави: Русия, Ливан, Сирия, Израел, Египет, Ирак, Иран, Йордания, Пакистан, Казахстан, Китай, Индия, Бангладеш, САЩ, Алжир, Бурунди, Доминика, Йемен, Либия, Украйна, Турция и Чад. За общо 5 от чуждите граждани, придобили българско гражданство през 2018 г., натурализацията е отменена с укази на Вицепрезидента на Р България, издадени през 2020 г.

 

Към момента на разглеждане на молбите за придобиване на българско гражданство на всеки от кандидатите, по преписките са приложени удостоверения за направените от тях вложения и инвестиции по чл. 14а от Закона за българското гражданство, издадени от Българската агенция за инвестиции. Органът, който осъществява контрол, свързан с редът за установяване на обстоятелствата по направените от лицата инвестиции, както и периодът за тяхното поддържане е Българската агенция за инвестиции".

 

Така излиза, че ако данните на американците са верни, то корупционната схема се е въртяла в Българската агенция за инвестиции. В периода 2018 – юли 2020 г. тя се оглавяваше от Стамен Янев, който след това стана зам.-министър на икономиката. След като служебното правителство дойде на власт Янев беше върнат на поста си в БАИ от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

 

Още от "Закон и ред"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени