Заместник главните прокурори Даниела Машева и Борислав Сарафов участваха в откриването на българо-баварския семинар "Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари"

Очаква се на събитието да пристигнат главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор във Върховна прокуратура Бамберг Волфганг Грюндлер

Даниела Машева и Борислав Сарафов на семинара
Даниела Машева и Борислав Сарафов на семинара Източник: ПРБ

Заместник главните прокурори Даниела Машева и Борислав Сарафов участваха в откриването на българо-баварския семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема "Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари", организиран от Фондация "Ханс Зайдел". Участие във форума взе и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Очаква се на събитието да пристигнат главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор във Върховна прокуратура Бамберг Волфганг Грюндлер.

 

Семинарът на фондация
Семинарът на фондация "Ханс Зайдел" Източник: ПРБ

Като лектори участие ще вземат д-р Нино Голдбек, прокурор във Върховна прокуратура Бамберг и Диана Холц, гл. полицейски инспектор, I-ви ранг, Полицейски Президиум Мюнхен. От българска страна лекция ще изнесат Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба (НСлС) и Красимир Кръстев, завеждащ отдел "Финансови разследвания". Семинарът е модериран от Хелмут Патдер, експерт и бивш съветник по международно сътрудничество в Баварското държавно министерство на правосъдието.

 

Заместник главният прокурор Даниела Машева благодари от името на ръководството на Прокуратурата на Република България на Фондация "Ханс Зайдел" за задълбоченото сътрудничество, като отбеляза, че най-ценното на провеждащото се обучение е, че са поканени представители на различни правоохранителни органи, съдействието между които е ключово за постигането на резултати в борбата срещу престъпността. "За да противодействаме ефективно на даден вид престъпление, трябва да работим в екип. Ако не сме единни, ако не сме екип – резултати няма да бъдат постигнати", посочи прокурор Машева.

 

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба, също благодари за актуално поставената тема. "Животът се развива, все повече информация се качва в облачното пространство и в страната, и света работят все повече оператори на облачни услуги, които правят обществото ни дигитално уязвимо. Целият живот се дигитализира и престъпността в този смисъл еволюира и все повече престъпления се извършват във виртуалното пространство", каза той.

 

Директорът на НСлС изрази съжаление от факта, че редица международни изследвания показват, че в България има изключително ниско ниво на кибер сигурност. "През 2018 година в страната ни бе приет закон за киберсигурност, но това за съжаление не помогна. Ние получихме хакерски атаки срещу НАП, срещу "Български пощи", дейността на тези институции беше силно затруднена, предизвика обществени сътресения и вълнения", заяви той.

 

"Специално искам да благодаря на колегите си от НСлС, защото тази служба работи изключително бързо и добре срещу различни форми на киберпрестъпления. Нашата служба работи отлично с офиса на ФБР в София и през пролетта на тази година, като директор на НСлС, получих грамота от офиса на ФБП във Флорида заради разбита мрежа за детска порнография, което считам като заслуга не на мен, а на колегите, с които работя", подчерта Борислав Сарафов.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени