1730 лева е средната работна заплата в България през второто тримесечие

В София тя е 2352 лева

Пари-български левове
Пари-български левове Източник: Zonanews

Средната работна заплата в България през второто тримесечие е достигнала 1730 лв., съобщи преди малко НСИ. Това е с 13,4% повече спрямо същото тримесечие на миналата година, като спрямо първото тримесечие ръстът е 7,8%, сочат данните. 

 

Има само един сектор от икономиката, в който средната заплата леко е намаляла в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. - хуманно здравеопазване и социални дейности. Намалението е с 2%, от 1803 на 1767 лв. Във всички останали има повишение, като най-голямо е то - 16%, в образованието.

 

Там средната заплата скача само за три месеца от 1554 на 1805 лв. Най-висока в страната е средната работна заплата в столицата - 2352 лв. 

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени