Десетки хиляди германски туристи губят почивката си в България заради фалит на туроператор

Когато се случи нещо подобно като фалита на третия по големина туроператор в Европа логично в началото объркването е голямо

Черноморие
Черноморие Източник: Zonanews

През изминалата седмица третият по големина туроператор в Европа, германският FTI Group, обяви несъстоятелност. Mежду 15 и 20 хиляди са германските туристи, планирали почивката си в България, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.

Когато се случи нещо подобно като фалита на третия по големина туроператор в Европа логично в началото объркването е голямо. Този фалит не означава задължително, че тези туристи няма да дойдат в България. Златни пясъци - една от любимите дестинации на германските туристи в България. Ще стигнат ли до там обаче туристите, резервирали почивка във фалиралия оператор?

"В Германия законът изисква всеки туроператор, ако взема пари, преди да ги плати, да застрахова този риск от несъстоятелност. Сключва се застрахователен договор. Застрахователната сума и застрахователната полица са написани там. Става дума за застрахователен фонд в Германия, и там хората сега ще трябва да търсят правата си. Туристите ще трябва да обяснят, че са резервирали и са платили, а FTI е в несъстоятелност, и в този случай не могат да отидат на почивка и да поискат парите си обратно", коментира пред NOVA експертът по права на пътуващите Паул Дегот.

По негови думи всички тези туристи няма да могат да дойдат в България с тези резервации, но не е изключено други организатори като TUI да резервират паралелни пътувания, за които следващия път ще трябва отново да платят.

Така големият въпрос е, след като получат парите си обратно, ще резервират ли туристите отново почивката си в България? "Въпросът е донякъде спекулативен. Разбира се, не знам какво ще решат пътуващите, но не мисля, че фактът, че FTI е фалирала, само по себе си би било причина да намали интереса на туристите да пътуват в България или Египет или в други страни. Така че, ако искате да отидете на почивка в България, тогава въпросът е как ще я финансирате", казва Дегот. От Германия обратно към Златни пясъци, където новината за фалита на FTI не е била изненада за бранша.

"За фалита това в нашите среди беше очаквано. Дълго време се чуваше и се носеше един слух, който се потвърди. Хубавата новина е, че това се случва в началото на сезона и няма да донесе големи сътресения в немския пазар, който присъства по нашето Черноморие. Това се получава така, защото първото, което е тези резервации, които са направени вече те са предплатени. И фонда, който гарантира в Германия за такива фалити ги покрива. Резервациите направени и платени ще бъдат осъществени, може би чрез други оператори. Това е въпрос на организация на немската страна. Местата, които са освободени са от порядъка за един сезон през FTI са някъде около 20-25 хиляди от немска страна", обяснява зам.-председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Станислав Стоянов.

Големият проблем, който седи пред туризма на северното ни Черноморие, оказва се не е фалитът на този туроператор. "Това е наистина най-големия проблем, че ние наистина загубихме още отпреди пандемията немския пазар. И това е с нашето неглижиране от страна на държавата за тази програма за подпомагане на чартърите. А истината е, че немските туристи разширяваха обхвата на сезона , те бяха най-активни и това предупределяше да се направи по-дълъг сезон", казва още Стоянов.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени