Димитър Манолов: Покриването на социални плащания през дългове не е добра политика. МРЗ трябва да бъде вдигната

"От няколко месеца има приета европейска директива която предлага минималната работна заплата да бъде свързана със средната" - казва той

Димитър Манолов
Димитър Манолов Източник: БГНЕС

В БНТ, "Денят започва" президентът на "Подкрепа" - Димитър Манолов, говори по темата ще се вдигнат ли доходите и какви средства за това има в бюджета и ще излязат ли политическите сметки

 

"Ако се либерализират цените за битовите потребители ще хвърлим държавата в хаос. С колегите от КНСБ започнахме да си говорим защото стоят открити въпроси: в магазина има стоки с цени, които всеки ден се променят" - каза Манолов. 


Относно синдикалните протести пред НС, Димитър Манолов заяви: "Нашите искания са към тях - към парламента. Служебният кабинет може да бъде упрекван, но решението ще бъде взето в НС, или няма да бъде взето. Адресатът на това недоволство е там".


Според Манолов конституция не прави разлика между редовен кабинет и служебно правителство при правенето на бюджет. Служебното правителство има всички правомощия и миналата година служебният кабинет е внесъл бюджет.

 

" Сега не просто замразяват доходите, но и разходите на държавата. Да кажем, че в доходи могат да се намерят вътрешни механизми частично да се поправят, но структурата на разходите ще изглежда по различен начин сега.
Формално погледнато МС може да реши за минималната работна заплата" - смята той. 

 

Председателят на "Подкрепа" счита, че покриването на социални плащания през дългове не е добра политика: "Казахме и на президента, че има една поредица от второстепнни разпоредители на бюджета, която се случва по лош начин. Поредица от институции, които изнемогват финансово. Сред тях е и НСИ, здравните инспекции, музеи, читалища и т.н. Всичко може да бъде поправено с не много пари" - заяви той.


"Подходът накрая на годината едни пари да се разпределят с постановление е лош, колкото по-близо сме до реалност толкова по-добре", каза Манолов.

 

Димитър Манолов счита, че увеличението на сивия сектор не оправдава замразяването на минималната работна заплата: "Не приемам връзката на сивия сектор с увеличението на минималната работна заплата.

 

От няколко месеца има приета европейска директива която предлага МРЗ да бъде свързана със средната. Парите в плик винаги ги е имало, работник не винаги е невинен тъй като участва в този процес със съгласието си". 


"Има едни хора дето твърдят че данъците са кражба. Да махнем данъка върху МРЗ. Когато си говориш с политици без камери и микрофони, всички се съгласяват, че плоският данък вече няма принос и се съгласяват да го променят, но никой не събира кураж да го направи" - каза Манолов. 


Според него енергетиката ни е в състояние да произведе нужните пари от Плана за възстановяване и развитие. Иначе ще унищожим нещо, което е важно за нас, каквито са въглищните централи. Ако сега направим това, енергетика просто нямаме.

 

"Говорим за някакви глупости като литиеви батерии"  заяви той.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени