Икономистът Петър Ганев: През 2022, 2023 и 2024 г. ще има по 5 милиарда дефицит, което е 15 милиарда нов дълг. Ще сме в спирала на дефицити

Ще сме в спирала на дефицити

Христина Христова и Петър Ганев
Христина Христова и Петър Ганев Източник: bTV

Бившият социален министър Христина Христова заяви, че не е добре да чакаме инфлацията да даде резултати и затова смята, че социалните разходи не са излишни. Тя говори пред bTV след бурния дебат в Бюджетната комисия тези дни и чутата там информация за нови 7 милиарда дълг и обезщетение "бюджет на растежа".

 

Бюджет 2022 от април
Бюджет 2022 от април Източник: bTV

"280 милиона са увеличени социалните разходи, с които да се посрещне въздействието на инфлацията, не може да седим със скръстени ръце, докато сме в инфлация", коментира Христина Христова. Според нея повишение на обезщетението за втората година майчинство е също дискусионно, понеже в София има проблеми с местата в детските градини и не може семействата да се подлагат на изпитание с 350 лв., когато майките остават вкъщи.

 

Бюджет 2022 - проект
Бюджет 2022 - проект Източник: bTV

По думите на икономиста Петър Ганев средногодишната инфлация може да се покачи: "Тогава ще бъде активен диалогът за пенсиите във втората евентуална актуализация на бюджета през лятото." Според него през 2022, 2023 и 2024 г. ще има по 5 милиарда дефицит, което е около 15 милиарда нов дълг.

 

"Ще сме в спирала на дефицити. Това означава, че дефицитът ще е повече от нужното за определената година. Но искам да уточня, че разхищение е, когато правим разходи и дефицит, без да постигаме социални резултати. А когато даваме през много широки групи, през детски, през пенсии, не постигаме нищо", коментира Ганев.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени