Левон Хампарцумян: Лудостта на диктаторите се лекува с военна сила, предстои рязко обезценяване на рублата

Санкцията, наложена върху Централната банка на Русия е налагана до момента само на Иран, Северна Корея и Венецуела

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Скрийншот/bTV

Лудостта на диктаторите се лекува с военна сила. Но това ще затрудни максимално и ще създаде сериозни затруднения за тези олигарси, които са основата на властта на Путин. Техният живот ще стане доста по-труден и не толкова луксозен. Гражданите на Русия първо ще видят рязко обезценяване на рублата Това заяви в студиото на bTV финансистът Левон Хампарцумян.

 
Много по-страшна е санкцията, наложена върху Централната банка на Русия, за което се говореше в момента, защото това е наложено до момента само на Иран, Северна Корея и Венецуела досега, добави той.
 
"SWIFT e международна кооперация от банки, която е за обмяна на съобщения. Регистрирана в Белгия, между другото. Банките, които участват в тази система, имат доверие една на друга. Тя е заобиколима, не е задължителна, но това е най-евтиният и най-общоприет начин да се правят (б.р. транзакции). Всички банки го използват", обясни той. И добави: "Това е най-общоприетият начин. Разбера се, има и други начини да се правят транзакции, който са по-скъпи, по-сложни и не винаги възможни".

 

"Това означава никой да не иска да търгува с тази Централна банка, защото тези резерви, натрупани от Русия досега, готвейки се за тези санкции, до голяма степен ще станат неизползваеми", допълни Хампарцумян.
 
"Активите на Руската Централна банка са в други централни банки, в ценни книжа, Русия има доста злато. Въпросът е, че всички тези активи продължават да бъдат нейни, но са неизползваеми.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени