НС: Асен Василев да възстанови 1 млрд. лв. във ФСЕС

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че са източени 5,411 млрд. лв. от бюджета и са похарчени за незнайно какво, но не и за бизнеса

Народно събрание, пленарна зала, дебати
Народно събрание, пленарна зала, дебати Източник: Zonanews

Народното събрание днес гласува финансовият министър в оставка да внесе 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) до 31 март, предаде БГНЕС. Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН.

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на заседание на комисията по енергетика уточни, че има дефицит от 1 млрд. лв. във Фонда и апелира Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства.

 

Жечо Станков, ГЕРБ-СДС
Жечо Станков, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

"Винаги фондът е бил на излишък с 850 млн. Вие успяхте и тази "мазнинка" да пренасочите. Сега да постъпим отговорно-трябва да насочим средства от бюджета към ФСЕС, да предотвратим възможността за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители и то тази сума да бъде възстановена до 31 март 2024г.", коментира предложеният за министър на енергетиката в правителството на Мария Габриел Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

 

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС
Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

"ГЕРБ създаде Фонда за енергийна сигурност, а вие го унищожихте и го декапитализирахте", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. "Асен Василев източи парите в българската енергетика", посочи Йордан Тодоров от "Възраждане".

"Асен Василев е некадърен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна", категорична е Павела Митова от ИТН.

 

Павела Митова, ИТН
Павела Митова, ИТН Източник: Zonanews

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ защитиха финансова министър в оставка Асен Василев.  "Финансовата политика на държавата не е пагубна. Кое от нея според вас е пагубно?", попита Митев. Искрен Арабаджиев пък подчерта, че няма риск от вдигане на данъците.

 

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС
Делян Добрев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че са източени 5,411 млрд. лв. от бюджета и са похарчени за незнайно какво, но не и за бизнеса. "От фонда близо 2,2 млрд. са източени. Господин Арабаджиев ако трябва ще го поканим в енергийна комисия да му обясним как стоят нещата", предложи Добрев.

 

Драгомир Стойнев, БСП
Драгомир Стойнев, БСП Източник: Zonanews

Драгомир Стойнев от БСП прехвърли фокуса на дебата и засегна решението домакинствата да излязат на свободния енергиен пазар като определи реформата за ненужна, след което обвини Асен Василев за това. "От 1 юли НЕК вече не е обществен доставчик. Затваряме въглищни централи, не сме конкурентни. Във фонда "Сигурност на електроенергийната система" няма средства, как ще се компенсират домакинствата и електроразпределителните дружества, след като се излезе на свободния енергиен пазар и фондът няма средства?", попита Стойнев.

 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ репликира на Стойнев като заяви, че от либерализацията има реална полза за домакинствата.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени