Овощари: С поне 40 % се увеличи себестойността на плодовете, основно заради трикратно по-високите сметки за ток

Това означава фалит на производители, притеснени са от Съюза на дунавските овощари

Ябълкови насаждения
Ябълкови насаждения Източник: Zonanews

Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и очаквано вдига цената на продуктите. Производители от Русенско изчисляват, че себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на сто, след като плащат 3 пъти по-високи сметки за ток. Съответно вдигат цената на продуктите, които произвеждат.

 

Николай Колев, овощар и производител на сокове, отглежда близо 400 дка плодни градини. Има затворен цикъл на био производство, от ябълките произвежда сок. Казва, че доставчикът му на електроенергия от ноември миналата година досега е повишил цената от 21 на 57 ст. за киловатчас. Поскъпнали са и всички суровини, необходими за производството.

 

"Токът ни е около 15% от себестойността на продукцията и с последните сметки, които дойдоха, сметката ни за ток се увеличи два пъти и половина спрямо предходните месеци. Това наистина е едно голямо перо, което вдига себестойността на продукцията", обяснява Колев.

 

Заради скъпия ток той вече е вдигнал цената на литър сок с близо лев. Това обаче удря и потребителите, които по-рядко ще си купуват биологично чист сок. Николай Колев е и председател на Съюза на дунавските овощари. Прогнозите му са, че през следващата година себестойността на плодовете ще се повиши с близо 40%.

 

"В нашия регион "Напоителни системи" не работят, водата, която използваме е изцяло с помпи, които са на ток. Отделно съхранението на плодовете в хладилните камери също е на ток", коментира той. В същото време цената на плодовете на пазара няма да се повиши, тъй като по думите на Колев, тя се определя от търговците. А това означава фалит на много овощари.

 

"Ще има градини, които изобщо няма да се гледат, понеже себестойността няма да отговаря на цената на пазара и хората ще работят за нищо", допълва Николай Колев. За да оцелеят, производителите разчитат на държавни субсидии за скъпия ток. А заради поскъпването на торовете и препаратите за растителна защита, настояват и за допълнителна помощ от земеделското министерство, убеден е той.

 

Източник: БНТ

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени