Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов: Кривата на цените отново тръгна нагоре

"Нямаме такова търсене, което да обезпечи цени от 7-8-9 лв. за килограм", казва той

Владимир Иванов, шеф на ДКСБТ
Владимир Иванов, шеф на ДКСБТ Източник: БНТ

Лошо завършихме 2021 година, от Коледа започна стабилизиране, това продължи до 7-8 февруари. В момента кривата на цените отново тръгна нагоре, това се дължи на отглежданите оранжерийно пресни зеленчуци и плодове, които отбелязаха рязък скок. Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

 

"Нямаме такова търсене, което да обезпечи цени от 7-8-9 лв. за килограм". Потреблението на краставици ще се свие страшно много, прогнозира Иванов. Той определи нарастването на цените на зеленчуците като закономерно, с оглед на значителното увеличение на разходите за отопление.

 

Дневните колебания на другите стоки са малки. Няма как да има стабилност, защото цените на тока и енергоносителите са променливи. В момента и потребителите и производителите губят, защото се ограничава потреблението. Ако енергийната криза продължи ще видим сериозен срив на пазара. В момента пазарът е добър регулатор, смята той.

 

По думите му тенденцията ще продължи поне до пролетното производство. С оглед на това, че краставиците и доматите са с кратък срок на годност, все пак не очаква това нарастване на цените да продължи. По отношение на основните хранителни продукти има задържане на средните цени.  Хората трябва да бъдат добре информирани дали конкретна цена отговаря на предлаганата.

 

Колкото по-информиран е човек, толкова по-добре. Много трудно е да се прави спекулация заради намаленото потребление. Нарастването на цените не е заради дефицит. Сега има скъпи краставици, но трудно се продават. Вносът не може да бъде регулатор. Колкото повече е родното производство, толкова по-добре.

 

Да се надяваме да имаме по-добра реколта. С високите цени на тока, торовете и други през есента ще имаме по-скъпи продукти. Налагат се спешни мерки, за да се помогне на хората. Ясно е, че те няма да надградят, но да им се помогне.

 

Хлябът от 800 гр. е с 5 ст по-скъп. Имаше добра реколта, но започна енергийната криза. Има увеличение на торовете с 200 – 250 процента. По-високи са цените и на препаратите за растителна защита. При олиото международната цена се задържа.

 

Има 300% разлика спрямо същия период на миналата година. Ако има стабилизиране на цената на тока, ще се стабилизира и цената на газа. Свинското месо задържа цена, оризът и фасулът са с по-ниски цени. Да се пазарува разумно и информирано и да се купуват български продукти, за да се подпомогне българският производител, призовава той.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени