40% от произведената енергия у нас ще е от ВЕИ мощности към 2030 г.

Освен това ядрената енергетика е безспорният избор на България, като в периода 2035 и 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата

ВЕИ, слънчеви панели
ВЕИ, слънчеви панели Източник: Zonanews

Към 2030 г. делът на енергия, която се произвежда от ВЕИ мощности у нас се очаква да достигне средно 40%. Това предвиждат новите модели в Интегрирания план енергетика - климат, съобщи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, цитирана от БНР.

 

Освен това ядрената енергетика е безспорният избор на България, като в периода 2035 и 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, добави Петрова.

 

"При всички положения при такъв модел са гарантирани доставките на позволими цени. Това е нещо също, което се отчита в моделите. Каква би била стойността на произведената енергия, защото целта е не само да имаме сигурни, но да имаме и позволими доставки и то за всички потребители, включително индустриални, включително и битови", заяви заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

 

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов подчерта, че за първи път производството на ток от вятърна енергия надхвърля това от газ, независимо от спада на цените на синьото гориво и от факта, че България все още няма достатъчно изградени вятърни централи.

 

"Данните отдавна показват, че газът не е преходно гориво и не действа като преходно гориво. Дали ние гледаме на газа като на преходно гориво, искаме да бъде преходно гориво, е една работа. Как той се държи е друга работа. Газовото електропроизводство миналата година падна с 15%. Няма как да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15%", каза Попов.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени