47% увеличение на закъснели и отменени полети са отчетени в месец юни на регионално ниво – как да намалим стреса от провалените планове?

Главните причини за промени в графика и отмяна на полетите са тясно свързани с натоварения летен сезон

Полет, летище, пътуване със самолет
Полет, летище, пътуване със самолет Източник: Propaganda Group

В разгара на летния сезон и почивките, неприятните изненади от рязка промяна в плановете съвсем не са редки, а най-честите предизвикателства, които срещат пътуващите са закъснения на полетите. Туристическата агенция Vola.bg отчита, че през месец юни закъсненията на полети са се увеличили до 11%, а отменените полети са се удвоили, достигайки до 10%, спрямо предходния месец. Резултатът е далеч от минали години, когато е достигнат рекорд от 30%, но е важно пътуващите да са внимателни, тъй като все още предстоят месеците с най-много пътуващи - юли и август.

 

Главните причини за промени в графика и отмяна на полетите са тясно свързани с натоварения летен сезон. Според данни на компанията, рязкото увеличаване на пътуващите е предпоставка за повишен трафик на летищата, където има недостиг на служители. Освен това, екстремни метеорологични условия като високите температури могат да афектират графика на полетите. Не на последно място, ваканционният период често е избран момент за стачки от страна на служители на самолетни линии и летища. Така се създава условие за по-чести смущения, отразяващи се на планираните пътешествия. 

 

Полет, пътуване със самолет
Полет, пътуване със самолет Източник: Propaganda Group

Отвъд смущенията в полетите от страна на превозвачите, "отпускарският” период често е труден за планиране и за самите пътуващи. Много са ситуациите в които самолетните билети за почивка в чужбина вече са закупени, но детето се прибира с летен вирус от детската градина или пък точно в този момент "гори" най-важният проект в офиса. 

 

Не е нужно обаче почивката да пропада – вече може лесно и бързо да се смени както датата, така и избраната дестинация с онлайн туристическа агенция Vola.bg – само за България компанията предлага услугата напълно безплатно при направена резервация през онлайн платформата. 

 

Проучването на Vola.bg сочи също, че през последните месеци 84% от променените резервации от потребителите на платформата са били със смяна на дата, а близо 11% са се възползвали от смяна на дестинация, избирайки Рим, Лондон, Амстердам, Барселона, Талин и Болоня. А една от най-харесваните услуги от потребителите на Vola.bg e 24 часовото възстановяване на сумата при отменен полет. 
     

Полет, летище, пътуване със самолет
Полет, летище, пътуване със самолет Източник: Propaganda Group

Предизвикателствата на летния сезон, разбира се, не спират българина да пътува, като най-популярните дестинации за него в периода са Милано, Барселона, Рим и Катания, а средната продължителност на почивката тази година е 7 дни. Българското черноморие също привлича туристи, като Варна се нарежда в топ 10 закупени полети, изпреварвайки дестинации като Мадрид. В онлайн анкета 83% от пътуващите споделят, че ще инвестират в почивката си поне толкова, колкото и миналата година, докато 17% от тях заявяват, че този път ще разполагат с по-малък бюджет за почивката си.


Знаейки, че копнежът за пътешествия не спира, Vola.bg подготвят специална активация за лятото с награда ваучер за пътуване на стойност 500 EUR. В нея лесно може да се включи всеки и от всякъде, като сподели своя снимка на улица с име на град по света. А както знаем, те съвсем не са малко – сякаш още повече да вдъхновяват хората да търсят и откриват нови интересни дестинации. Цялата информация за кампанията е достъпна на специално създадения за целта сайт: https://selfie.vola.bg.

 

Дори и да не грабете наградата от активацията, не се отказвайте в търсене на мечтаното пътешествие. Ето още няколко идеи как да намерим изгодни полети това лято:

В момента на Vola.bg могат да бъдат открити полети под 100 евро до 41 мечтани дестинации в цяла Европа включително:
●    Милано, Загреб или Пафос за по-малко от 30 €*. 
●    Дестинации като Бари, Будапеща, Болоня и Корфу са под 40 €*. 
●    А за по-малко от 50 €* можете да разгледате Неапол, Париж, Малта и др. 

 

Тъй като повечето българи планират поне една почивка това лято, за тях е важно да знаят и няколко трика, които могат да им помогнат да намерят билети на по-добра цена. Първият е моментът на закупуване на билета: обикновено цената е по-ниска, ако резервират полета си по-рано от 21 дни преди датата на пътуването. 

 

Според проучването на Vola.bg повечето българи се притесняват от закупуването на самолетни билети поради рязкото повишаване на цената им от ден на ден. Поради тази причина Vola.bg стартира и новата услуга за блокиране на цените.

 

Както подсказва името, тя гарантира тридневно замразяване на цените, така че потребителите да могат да продължат плановете си за пътуване, без да се страхуват от рязко покачване на цените. В условията на динамичен пазар, на който цените се повишават с всеки изминал ден, особено с наближаването на летния сезон, подобна услуга представлява истинска иновация за българския пазар.

 

Vola.bg също са на разположение и с решения за своите потребители в случаи на непредвидените закъснения и отменените полети, които крие летният сезон. Чрез услугата Trip Protect клиентите могат да се възползват от безплатни алтернативни полети или допълнителни предложения за достигане до желаната дестинация.

 

Потребителите, избрали услугата Fast Refund, получават съдействие в намирането на алтернативен полет или възстановяване на сумата за самолетния билет в рамките на 24 часа - в брой или чрез ваучер. Дори без допълнителните услуги, пътуващите с Vola.bg могат да се възползват от подкрепа в начертаването на алтернативен маршрут. Също така, сумата за билета от променен или отменен полет се възстановява в рамките на периода, предложен от съответната авиокомпания - обикновено между 30 и 60 дни. 

Още от "Бизнес и финанси"

На вниманието на хвалещите Орбан - изпреварихме унгарците, вече не сме най-бедни в ЕС, настигаме гърците

През 2023 г. България е успяла да изпреварва Унгария по стандарт на покупателните способности, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени