8,6% инфлация в еврозоната през юни, в България - двойно повече

Най-оптимистичните очаквания са до края на годината храните в България да поскъпнат с близо 24 %

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

Инфлация в еврозоната през юни достигна 8,6 на сто на годишна основа спрямо 8,1 на сто през май. Това сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта й.

 

За сравнение, инфлацията в България достигна двйно по-високи стойност - 15,6% през май. Само за месец хлябът е поскъпнал с почти 10%, а най-оптимистичните очаквания са до края на годината храните в България да поскъпнат с близо 24 %. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

 

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква сектор "Енергетика" да отбележи най-висок годишен темп на нарастване на цените с 41,9 на сто спрямо същия месец на миналата година. През май отново в годишно сравнение, секторът регистрира ръст на цените с 39,1 на сто.

 

След него се нарежда сектор храни, алкохол и тютюн, при който през юни цените са се увеличили с 8,9 на сто на годишна база спрямо 7,5 на сто през май.

 

Според прогнозните данни при неенергийните промишлени стоки инфлацията се повиши до 4,3 на сто през юни, спрямо същия месец на 2021 г., което представляваше ръст спрямо 4,2 на сто през май.

 

Инфлацията при сектора на услугите се покачи до 3,4 на сто през юни в годишно сравнение спрямо 3,5 на сто през май.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени