Агенция Фич: Неизбежно е, Русия ще изпадне в дефолт

Суверенният рейтинг на руските нашественици в Украйна се срина на ниво "С"

Русия неизбежно ще изпадне в дефолт
Русия неизбежно ще изпадне в дефолт Източник: Yandex

Международната агенция "Фич" понижи суверенния рейтинг на Русия с още шест степени от ниво "B" (латинско) на ниво "С" (латинско) и заяви, че дефолтът по дълга е неизбежен. "Рейтингът "C" отразява мнението на "Фич" за неизбежност на суверенния дефолт", се казва в съобщението.

 

Агенцията уточнява, че е понижила рейтинга на Русия, след като преди това на 2 март го е понижила на ниво "B" с негативна прогноза, но събитията оттогава според "Фич Рейтингс" са подкопали още повече готовността на Русия да обслужва държавния си дълг.

 

Отбелязва се, че по-нататъшното затягане на санкциите, които може да ограничат търговията с енергоносители, увеличават вероятността за избирателно неплащане от Русия на задълженията си по суверенния дълг.

Руската централна банка обяви, че въвежда лимит от 10 000 долара при тегленето на пари в чуждестранна валута, предаде Ройтерс. Мярката ще бъде в сила до 9 септември.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени