Агенция "Фич" очаква инфлацията да отложи влизането ни в еврозоната

Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е поставената от София цел

Инфлация
Инфлация Източник: iStock

Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е поставената от София цел. Това коментира "Фич" (Fitch Ratings). В свой анализ рейтинговата агенция прогнозира, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отложено. Според "Фич" политическата криза не е повлияла особено на процеса за подготовка за приемане на еврото, но бързият ръст на цените се очертава като основен проблем. 

 

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1,5% стойностите в 3-те държави с най-ниска инфлация. Досега е имало прецеденти с приемане на кандидати, чиято инфлация леко превишава "летвата". Такъв е случаят с новоприетата във валутния клуб Хърватия. У нас обаче този показател е далеч от "островите на стабилност" в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в желаните параметри.

 

Поне такова е мнението на рейтинговата агенция. Отделен проблем е, че България не е готова с приемането на пакета закони, които са условие за влизането в еврозоната. Наскоро финансисът Любомир Дацов посочи, че ключови са три закона. Става дума за промени в Закона за БНБ, за мерките срещу прането на пари, Търговския закон. Предсрочното закриване на Народното събрание вече е решено. До края на 48-ия парламент остават няколко дни, в които е невъзможно важните законови промени да бъдат приети.  

 

Българската държава вече се подготвя за въвеждането на два вида цени - в лева и в евро. Това пък каза по-късно вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова телевизия. За да се пристъпи към този етап обаче, планираното за 2024 г. влизане на България в еврозоната трябва да бъде окончателно одобрено от Съвета на ЕС. Според графика решение се очаква през юли, а в случай че то е положително, цени и в двете валути биха се въвели от август.

 

Въпреки прогнозите на експертите Атанас Пеканов все още изглежда оптимист за шансовете на страната да се справи с инфлацията и да се присъедини към еврозоната през 2024 г. По думите му България може да поиска извънреден доклад за готовността си за влизане във валутния съюз през март или април, но за целта, освен критериите за инфлацията, трябва да е приела три закона. 


Източник: Екон.бг

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени