Александър Иванов: Българите обедняват два пъти по-бързо отколкото другите в ЕС

Управляващите се сбиват на 1 юни и на 2 юни показват неприличен жест, а инфлацията за 1 година е вече 15%, предупреждава той

Александър Иванов
Александър Иванов Източник: Zonanews

"Обещаването на пари ще доведе до прекомерна инфлация у нас. Тя изпреварва с 5-6% показателите в ЕС. Наблюдаваме два пъти по-висок темп на инфлация у нас в сравнение с този в Европа. Българите обедняват два пъти по-бързо отколкото другите в ЕС". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

 

"Вземането на заеми за пълнене на хазната е без резултат, както и намаляване на ДДС на хляба на нула. Мярката за повишаване на прага на ДДС и намаляване на данъчната ставка, не са противоинфлационни мерки", смята той.

 

"25 стотинки компенсация на литър гориво не е насочена към нито една целева група. Това не е и мярка, която ограничава потреблението. В периода, откакто се анонсира компенсацията, се видя ръст от 10-15 стотинки на горивата. Тя вече е изядена и резултатът от мярката ще е нулев. Повишение на доходите може да пребори инфлацията", предупреждава Иванов. 

 

Управляващите, според него провеждат многократно съвети, но така и няма внесен бюджет, може би следващата седмица.

 

"Критикувахме от миналото лято управлявщите за това, че ако не се компенсира бизнесът за тока и горивата, ще се стигне до прекомерна инфлация. ЕС каза, че няма как България да бъде приета в еврозоната заради инфлацията, тя е със 7 % по-висока от средноевропейската", подчерта народният представител.

 

"Когато България беше поканена с Хърватска бяхме по-добри от тях. Тя вече е поканена, а ЕЦБ намали своята прогноза за България – с 1.6% ръст само след година "промяна". За 1 година – 15 % инфлация", напомня Иванов.

 

Компенсация за бизнеса, според него, трябва да се направи и то не това, което дават в момента и което е подигравка. Александър Иванов припомня и за лъжата на Петков  - заявени от премиера 4.2 млрд. компенсации за ток, а в официалния отговор от министър на енергетиката се губят едни 3 млрд.лева. Според него с мерките се гони популизъм, а не реален антиинфлационен ефект.

 

"Управляващите се сбиват на 1 юни и на 2 юни показват неприличен жест. Според правилника Христо Петров трябва да бъде санкциониран по-сериозно за неприличния си жест. На фона на 2 юни - Деня на Ботев, държанието му е недопустимо и не постигна ефекта, който искаше. Той може да има по-особено поведение, но не трябва да го пренася в НС. А водещият заседанието пренебрегна случилото се и му наложи най-лекото наказание", коментира депутатът. 

 

 

 

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени