Александър Иванов: Все повече се отдалечаваме от еврозоната, българските граждани губят два пъти повече пари от европейските граждани заради инфлацията

Със сигурност ГЕРБ ще има предложения към актуализацията на бюджета, добави той

Александър Иванов, ГЕРБ
Александър Иванов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Да кажем, че тази актуализация беше анонсирана преди 3 месеца, очакваме да видим параметрите по актуализацията на бюджета. За съжаление сме в динамична ситуация на растящи цени на електроносители, електроенергия, на горива. Такава актуализация донякъде е наложителна. Това показват и външните фактори, и анализатори, каза в "Денят започва" по БНТ Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Той заяви, че със сигурност ГЕРБ ще има предложения към бюджета. Не уточни какви, защото още не са видели параметрите на предложената актуализация. Но ще се събере експертна група, за да формират предложения.

 

Александър Иванов коментира антикризисните мерки на правителството така:

"Мерките на правителството още не са разписани в никаква правна норма, нито в закон, нито в бюджета. Аз съм скептичен към тези мерки, че ще сработят по начина, по който управляващите си представят. Много икономисти вече заявиха, че техните мерки приличат на наливане на бензин в пожар. Нито са за намаляване на цените на крайните потребители, нито ще могат да компенсират в голяма степен тази инфлция, която изпреварва тази в Европа - там е 7%, тук е двойно-15%, до края на годината 20%".

 

Правителството не прави това което трябва, още миналата година ние дадохме предложения за компенсиране на производителите, както правят съседите ни, тук не се случи, добави Иванов. 

Управляващите имат мнозинство, но ние не виждаме предложения, само анализи и приказки. Увеличи се инфрацията, нищо не се контролира, това са проинфлационни предложения и не намаляват шока на хората от цените,  реално не им се помага, Най-атакувани от експертите са тези 25 ст. компенсация на бензина и дизела, които не са насочени към никого, това е проинфлационна политика, когато компенсираш всички, а не търсиш причините за това, обясни народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

Александър Иванов каза, че за съжаление България все повече се отдалечава от еврозоната - поради политически фактори и невъзможност на управлението да формира фискални политики.

"Притеснително е, че не изпълняваме критериите за прогнозируеми цени и инфлация. Българските граждани губят два пъти повече пари от европейските граждани заради инфлацията. Бюджетът има огромен дефицит, който се пълни със заеми, т.е. приказките, че са добри със събирането на пари рухват с пълна сила", констатира той.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени