Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България

На 19 септември се навършиха 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

Оливие Маркет
Оливие Маркет Източник: Американска търговска камара

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България по време на бизнес закуска с премиера акад. Николай Денков и министри от правителството.

 

"През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега".

 

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места. Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още. "Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите", каза Маркет.

 

Тема на събитието е 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България. В срещата участват също министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и заместник-министри от министерствата на иновациите и растежа, на енергетиката и на икономиката и индустрията.

 

На 19 септември се навършиха 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. За първи път дипломатически отношения между двете държави са установени на 19 септември 1903 г. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София. На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени