Асен Василев: Не е удачно да се сменя управителят на БНБ при толкова кризи

Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск, добави той

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

"Не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България", така коментира темата финансовият министър Асен Василев пред БНР.

 

"Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията", посочи той. 

 

По думите на Василев фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, въпреки че в събота кандидатът на ИТН за гуверньор на БНБ Любомир Каримански показа с данни от сайта на БНБ, че това не е така -  фискалният резерв е вече под 5 млрд.

 

"Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени", каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени.

 

"България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с "Лукойл". ... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете", добави той. 

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени