Асен Василев прави мегаагенция - слива НАП с митниците

Засега не е ясно кой ще оглави новата приходна агенция, досегашният директор на "Митници" Павел Тонев стана съветник

Агенция Митници
Агенция Митници Източник: Zonanews

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", съобщиха от МФ във вторник. Досегашният директор на митниците Павел Тонев е назначен за съветник на Асен Василев, добавят оттам.

 

Тончев ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

 

"Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите", твърдят от финансовото министерство и дават пример за въведени единни приходни агенции сред държавите в ЕС - в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария.

 

Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ)
Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) Източник: Zonanews

Посочват още, че единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания. С друга заповед от днес Василев назначава Илка Димова за директор  на Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

"Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики", отбелязват от министерството.

 

Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

 

Не се съобщава обаче за рокада в НАП, където Василев държи на своя титуляр Румен Спецов. До момента тема за създаване на мегаагенция под шапката на министъра на финансите не е била публично повдигана и съответно - обсъждана.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени