Асен Василев предозиран: Инфлацията няма да достигне двуцифрено число

Той отново потвърди, че повече пари за полицаи, пожарникари и музейни работници ще има само срещу реформи

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Инфлацията у нас няма да достигне двуцифрено число, заяви в кулоарите на НС вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, с което предизвика искрен смях сред част от присъстващите. Той се опита да отговори на опозицията, но с нелепите си твърдения предизвика единствено неприятни асоциации що за непрофесионалист и утопист имаме за финансов министър. 

Елементарно е преди да се правят подобни непрофесионални и неадекватни изявления, да се видят истинските факти, както и докладите на различни изследователски институти, които до един извеждат като основен извод  двуцифрената инфлация.

 

В кулоарите на парламента Василев изрази наивни и безпочвени очаквания, че темповете на нарастване на инфлацията ще се успокоят до месеци, като припомни прогнозата си от миналата година, че пикът на общото повишение на стоките и услугите ще е март-април, след което ще започне успокояване.

 

"Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци. Както знаем, там покрай високите цени на газа имаме много високо нарастване на цените и с пролетта и с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци очакваме и там да се успокоят нещата", настояваше той.

 

Асен Василев все пак призна, че инфлацията ще зависи и от развитието на конфликта в Украйна и действията на Съединените щати. Той отново потвърди, че повече пари за полицаи, пожарникари и музейни работници ще има само срещу реформи: "Преди да минат през реформа, средства няма да има".

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени