Асен Василев със стряскащо признание: Инфлацията ще изяде всичко, ще правим капиталови разходи

С това признание вицепремиерът и финансов министър де факто заявява, че нито бюджетът е социален, нито разходите имат реална полза и смисъл

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

България е вързана към еврото, ние не правим собствена монетарна политика. Ако не направим тези допълнителни капиталови разходи, инфлацията ще изяде всичко. Това заяви по БНТ финансовият министър Асен Василев.  На практика той призна, че развихрилата се при четворната коалиция висока инфлация практически обезсмисля всичко, което толкова гръмко провъзгласяваха в началото четирите партии в нея. Повечето сериозни икономически и финансови експерти от няколко седмици заявяват, че готвеният бюджет е силно проинфлационен, "управляващите се опитват да гасят пожар с бензин", както се изрази един от тях. 

 

С това признание вицепремиерът и финансов министър де факто заявява, че нито бюджетът е социален, нито разходите имат реална полза и смисъл, нито пък уверенията на Петков, Василев, Нинова, Йорданов, Гьоков, Атанасов и сие как в България при тяхното управление нямало да има бедни пенсионери и хора, ровещи по кофите с боклук, са нещо повече от празни фойерверки. Видимо е, че за няколко месеца по улиците на българските градове се появиха отдавна забравените тълпи от клошари и хора, които ровят точно в кофите за боклук. 

 

На въпроса защо обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, Василев заяви:

"Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата".

 

По темата за смяната на ръководството на "Булгаргаз", вицепремиерът заяви:

Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от "Газпром". Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на "Булгаргаз", то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и че няма смисъл въобще даже да се пробва. "Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с Газпром", допълни Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в "Булгаргаз".

 

Василев коментира и отменения от съда български списък по закона "Магнитски":

"Когато беше приет законът "Магнитски", имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се "заразят" от работа с тези хора", обясни той. Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка, допълни той.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени