Асен Василев се заинати, поряза полицаи и пожарникари за по-високи заплати

Да се реформират първо, после ще видим, беше посланието му

Асен Василев
Асен Василев Източник: МС

"Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната – само след реформи", заяви финансовият министър Асен Василев пред NOVA.

 

 

Бъдеще на батерии, с които да се добива електричество и завод в България, където да се произвеждат. Това е един от новите енергийни проекти, който влиза в преработения План за възстановяване. Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса.

 

"В света са изградени 20 такива завода. Не знам доколко е авантюра, по-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме", добави той.

 

"Планът вече върви към частични последни корекции. Текат дискусии и очакваме одобрение във формалната връзка. В плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища. Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на тези изисквания", обясни той.

 

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г. А въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС-то върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен е Асен Василев.

 

По повод протеста на полицаите Асен Василев коментира: "Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната – само след реформи", коментира Асен Василев. 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени